joi, 4 iunie 2009

Boala mainilor murdare

Hepatita virala de tip A poate afecta pe oricine. Iar ca sa tii aceasta boala departe de tine si de familia ta trebuie sa stii intai cum se transmite


Ce sunt hepatitele acute virale? Sunt boli specifice omului, contagioase, care afecteaza ficatul. Dintre toate formele de hepatita cunoscute, cea de tip A produce cele mai multe imbolnaviri. Hepatitele de tip C, D si E sunt mai rar intalnite, iar cele de tip F si G au o incidenta si mai scazuta. In ultimele decenii, atat in lume, cat si in tara noastra, hepatita cu virus A a devenit o problema serioasa, prin numarul mare de imbolnaviri, spitalizarea prelungita si recuperarea lenta.

Cum se transmite
Boala este foarte contagioasa, sursele de infectie fiind persoanele bolnave de hepatita icterica sau anicterica, ce pot transmite virusul timp de doua saptamani inainte de debutul bolii si o saptamana dupa aceea. Virusul se transmite prin contactul direct cu o persoana infectata, maini murdare, sarut, folosirea in comun a veselei, paharelor, tacamurilor, toaletelor, prin consumul de alimente si apa contaminate. Din acest motiv, virusul se raspandeste mult mai usor acolo unde conditiile de igiena personala si alimentara sunt necorespunzatoare. Retine! Virusul hepatitei A rezista timp de o ora la o temperatura de 60 de grade C, iar in apa contaminata este prezent timp de zile sau chiar luni. Poate fi distrus prin fierbere timp de 5 minute.

Semnele bolii
Primele simptome seamana cu ale unui guturai: febra (care dureaza doua-trei zile), inflamatia cailor respiratorii superioare, secretii nazale. Apoi apar si manifestarile digestive si cele nervoase: inapetenta, greturi, jena sau tensiune dureroasa in hipocondrul drept, balonari, dureri abdominale, modificari ale sensibilitatii gustative si olfactive (de exemplu, dezgust fata de tutun), astenie, ameteli, cefalee, stare generala proasta, oboseala, somnolenta sau insomnii, uneori depresie. Mai tarziu pot aparea si semne ca: urina inchisa la culoare, scaune decolorate, icter (ingalbenirea pielii si a mucoaselor). Intensitatea si durata icterului sunt variabile (de obicei doua-patru saptamani) si pot indica gradul de severitate a bolii: formele severe sunt insotite de icter accentuat, iar formele usoare pot evolua fara icter sau cu icter discret. In unele situatii, debutul hepatitei este atipic: simuleaza colica biliara, apendicita acuta sau se instaleaza icterul chiar de la inceput. Simptomele sunt aceleasi si pentru celelalte tipuri de hepatite: B, C, D si E. Analiza sangelui este insa esentiala pentru confirmarea diagnosticului de hepatita acuta virala (testul cu Tymol, Kunkel, TGP, TGO). De retinut! Nu toti cei care se imbolnavesc de hepatita A prezinta simptomele bolii. De aceea este recomandat sa ne adresam medicului daca suspectam ca am fost expusi virusului hepatitic sau ca am intrat in contact cu o persoana bolnava.

Exista tratament?
Impotriva hepatitelor acute virale nu exista tratament specific antiviral, adica un tratament care sa lupte impotriva virusurilor care genereaza aceste boli, ci doar tratament paliativ: dieta, repaus la pat, vitamine, preparate hepatoprotectoare. Toate acestea doar ajuta organismul sa lupte cu virusul, dar nu il distrug. Perioada de convalescenta dureaza doua-trei luni dupa boala acuta, timp in care manifestarle clinice ale bolii dispar complet, dar ficatul nu este total vindecat. De aceea, in primele trei luni de la externare, bolnavul trebuie sa se prezinte la medic in fiecare luna pentru examen clinic si analize de sange, iar apoi o data la trei luni, timp de un an. Unele persoane suferinde de hepatita nu se vindeca niciodata complet (lucru pe care stiinta medicala nu il poate explica) si raman cu un ficat mai sensibil.

E mai bine sa previi

Specialistii spun ca hepatita este boala lipsei de igiena. Ne putem feri de hepatita A prin vaccinare cu vaccinul antihepatitic A si prin respectarea regulilor de igiena: spalarea mainilor, folosirea doar a veselei si tacamurilor curate, prepararea hranei in conditii igienice adecvate, consumarea legumelor si fructelor crude numai dupa spalarea acestora, pastrarea curateniei si igienei locuintei, a grupului sanitar, distrugerea mustelor si gandacilor. Atentie! Invata-l pe copilul tau sa se spele intotdeauna pe maini cu apa si sapun cand vine de la joaca, inainte de a manca si dupa de foloseste toaleta, sa spele bine fructele si legumele pe care le consuma crude, sa nu foloseasca obiectele personale (pahar, lingura, prosop etc) ale colegilor de la gradinita sau de la scoala. In colectivitati riscul aparitiei si transmiterii bolii este mai mare.
Nu uita!

Niciun comentariu: